Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

Prikkelbare darm

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel 'spastische darm' genoemd, is een veel voorkomende stoornis van het maagdarmkanaal. Ongeveer 500.000 Nederlanders lijden aan deze kwaal. Zij worden dagelijks gehinderd door ernstige pijn in de onderbuik, diarree, obstipatie, krampen, pijnen etcetera. In de meeste gevallen heeft men al een hele medische weg afgelegd. Kenmerkend voor PDS is dat alles medisch en organisch gezien in orde blijkt. Toch blijft het darmgebied uiterst wispelturig en pijnlijk. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat. De klacht en de symptomen hebben vaak ernstige gevolgen voor je werk en je sociale leven. Mensen met PDS komen nogal eens in een vicieuze cirkel terecht van onbegrip, klachten, neerslachtigheid en vermoeidheid. De stress die zij vanwege hun klacht ervaren, heeft vervolgens weer een sterk negatief effect op de darm.

Grafiek met dalende lijn: Significante daling spanning buikgebied bij Hypnotherapie

Onderzoek en bekendheid

In 1982 ontwikkelde professor dr. Peter Whorwell, gastro-enteroloog in het universitair ziekenhuis van Manchester in Engeland, een behandelprotocol dat gebaseerd was op de klassieke hypnotherapie. Wat binnen hypnotherapeutische kringen al bekend was, werd nu ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen. En wat bleek: 85 procent van de patiënten ondervond aanzienlijke verbetering door de behandeling met hypnotherapie. Latere studies laten soortgelijke effecten zien. Sinds deze wetenschappelijke studies zijn vrijwel alle gastro-enterologen, MDL-artsen en huisartsen op de hoogte van de werkzaamheid van hypnotherapie bij een prikkelbare darm.

Grafiek met dalende lijn: Significante buikpijn vermindering bij Hypnotherapie

Pijnvrij en je darmen tot rust

De darmen zijn meterslange spieren die zeer gevoelig zijn voor spanning. Deze spieren staan niet onder directe controle van je bewuste, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij je arm- of beenspieren. Toch stuur je zelf je darmspieren aan, namelijk onbewust. Met behulp van hypnotherapie leer je om dat onbewust op een andere manier te doen, waardoor de darm meer tot rust komt en minder gevoelig wordt voor spanning en stress. Hypnotherapeutisch gezien is de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom redelijk eenvoudig. Aangezien bij meer dan 85 procent van de cliënten de klacht verdwijnt of sterk afneemt, is hypnotherapie voor mensen met PDS een absolute aanrader!

Neem gerust vrijblijvend contact op als je lijdt aan PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), IBS (Irritable Bowel Syndrome), spastische darm, een spastisch colon of functionele diarree. Een oplossing voor je klachten of verlichting ervan is vaak eenvoudiger dan je voor mogelijk hield.

Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427