Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

Paniekstoornis

Paniekstoornis

Een paniekstoornis is een veel voorkomende angststoornis waarbij je regelmatig korte, maar zeer sterke vormen van angst ervaart. Deze angst heeft zowel geestelijk als lichamelijk een grote impact op je leven.

Een paniekaanval wordt door de meeste mensen als dusdanig vervelend en beangstigend ervaren dat er vaak angst ontstaat om opnieuw een paniekaanval te krijgen. Soms ga je de angst koppelen aan bepaalde omstandigheden of bepaalde plaatsen, waardoor je vaak vermijdingsgedrag ontwikkelt, zoals agorafobie (pleinvrees). Of je durft bijvoorbeeld de snelweg niet meer op, of je durft niet meer in de rij te staan voor de kassa, etcetera. Zo kan een paniekstoornis enorm je leven gaan beperken.

Angstige man

Symptomen van een paniekstoornis

Bij een paniekstoornis ervaar je regelmatig momenten van zogenaamde 'piekspanning'. Hierdoor verlies je controle en schiet je als het ware helemaal in je angst. Een paniekaanval is eigenlijk een spontane ontlading van opgekropte spanning.

In veel gevallen krijg je bij een paniekaanval dan ook een lichamelijk reactie, wat de angst alleen maar versterkt. Je kunt lichamelijk het volgende ervaren:

  • duizeligheid
  • wazig zien
  • verhoogd hartritme
  • een verdoofd gevoel in armen en vingers
  • of juist een tintelend gevoel
  • het warm krijgen
  • slappe benen
  • een verlamd gevoel in je spieren
  • hartkloppingen
  • kortademigheid

De gevoelens die je bij paniek ervaart, zijn vaak heel hinderlijk en heftig, en ze roepen vaak een enorme angst op. Je kunt bang zijn om alle controle te verliezen of bang dat er iets mis is met je hart. Je weet namelijk meestal niet waar het gevoel vandaan komt. Je wordt er als het ware door overvallen.

Paniek aanpakken met hypnotherapie

Het mechanisme van spanning, angst en paniek werkt volledig op onbewust niveau. Het is als het ware geautomatiseerd. Ook al wil je het niet, het gebeurt telkens opnieuw. Met positieve gedachten kun je wellicht iets van je angst tegenhouden, maar de daadwerkelijke aanpak van je klacht dient plaats te vinden op het niveau van dat automatisme, dus in je onbewuste. In hypnotherapie ga je grip krijgen en pak je je angst en spanning aan, zodat je geen innerlijke druk meer opbouwt en je paniekklacht en angst blijvend verdwijnt.

Behandeling van angst, spanning en paniek
Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427