Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

Veel voorkomende klachten bij kinderen

Onzekerheid, spanning en (faal)angst bij kinderen

Naast de klachten die ook volwassenen kunnen hebben, is er een aantal specifieke klachten waarmee met name kinderen in therapie komen:

Veel kinderen die lijden onder te hoge druk, te veel spanning en gevoelens van onzekerheid of angst hebben in de praktijk snel merkbaar baat bij hypnotherapie. Als ouder merk je het als je kind in toenemende mate een automatisme aanleert van emoties opkroppen of spanning vasthouden, van prestatiedruk of faalangst. Naarmate je kind verder komt in zijn of haar schoolcarrière loopt het daar steeds vaker op vast. Het is van belang dit proces zo snel mogelijk te doorbreken.

Met hypnotherapie is het vaak relatief eenvoudig om je kind nieuwe innerlijke strategieën aan te leren om met emoties, druk en onzekerheid om te gaan. In therapie leert je kind nieuwe innerlijke vaardigheden om automatisch spanning meer en sneller los te laten en emoties beter te verwerken.

Moeite met veranderingen

Ook kan het zijn dat je kind moeite heeft met een veranderde situatie. Zoals de bekende overgang van de lagere naar de middelbare school, een echtscheiding, een verhuizing, een overlijden en ga zo maar door. Kinderen hebben soms onvoldoende vaardigheden om een dergelijke grote verandering te kunnen plaatsen en weer hun veilige rust te hervinden.

Een goede en adequate begeleiding hierbij is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van je kind. In therapie leert je kind vaardigheden om praktisch en emotioneel om te gaan met de nieuw ontstane situatie, zodat het zich verder kan ontwikkelen. Met enthousiasme en plezier.

Kinderen helpen te verwerken

Ook komt het vaak voor dat kinderen last hebben van een heftige gebeurtenis die in hun leven heeft plaatsgevonden. Dat kan een directe traumatische ervaring zijn, maar ook andere gebeurtenissen kunnen soms bewust of onbewust een diepe indruk maken op een kind. In therapie stimuleren we de verwerkingsprocessen en leert je kind om emoties meer te verwerken.

Kinderen en psychosomatische klachten

Vanuit het ziekenhuis komen regelmatig kinderen in therapie die last hebben van lichamelijke klachten waarbij geen medische oorzaak is gevonden. Te denken valt aan aanhoudende buikpijn, darmklachten, hoofdpijn enzovoort. Emoties die geen uitweg vinden, die onverwerkt blijven, kunnen een uitweg zoeken in het lichaam en zo tal van lichamelijke processen beïnvloeden. We noemen dit 'psychosomatische klachten'. In therapie leert je kind om op onbewust niveau gevoelens beter te kanaliseren zodat verwerking kan plaatsvinden en psychosomatische klachten kunnen verdwijnen.

Concentratie en motivatie training

Kinderen kunnen soms moeite hebben met de grote hoeveelheid prikkels uit hun omgeving om te gaan, of om te voldoen aan alle eisen die aan hen gesteld worden. De concentratie en motivatie kan hier sterk onder leiden. In therapie leert je kind weer rust, stabiliteit en motivatie te vinden.

Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427