Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

Burn-out

Wat is een burn-out?

Burn-out is een uitputtingsreactie van je lichaam en je geest. Vaak is die uitputtingsreactie het gevolg van jarenlange werkstress, maar er kunnen ook andere factoren zijn die hier een belangrijke rol in spelen. Persoonlijkheidskenmerken als perfectionisme, verantwoordelijkheid, controledrang, ‘pleasen’ en moeilijk grenzen kunnen aangeven kunnen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol spelen. Belangrijk is dan natuurlijk dat je dat in de therapie op een dieper niveau, in het automatisme, gaat veranderen.

Het lijkt bij burn-out net of je accu steeds verder leegraakt en minder goed oplaadt, of het lijkt op een elastiek dat eerst te gespannen stond en waar de rek steeds verder uit is.

Aan een burn-out kunnen allerlei signalen voorafgaan:

 • avond na avond moe thuis
 • 's ochtends moe naar het werk
 • geen zin meer hebben in werk
 • concentratieproblemen
 • vergeetachtigheid
 • slaapklachten
 • piekeren
 • toenemende prikkelbaarheid
 • vluchtgedrag
 • compensatiegedrag
 • toename van lichamelijk klachten
 • emotionele buien
 • en ga zo maar door...

Aanpak van burn-out is maatwerk

Helaas wordt er bij burn-out behandeling vaak gewerkt met standaard reïntegratie-trainingen. Bij veel instanties ligt als het ware het draaiboek al klaar, met als primaire doel om je weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Veel instanties en arbodiensten worden letterlijk afgerekend op hun prestaties in termen van ‘dagen arbeidsverzuim’. Als gevolg van deze aanpak vallen veel mensen uiteindelijk weer terug, vaak nog dieper.

In de aanpak en visie die wij in therapie hanteren, gaan we anders te werk. Het gaat immers primair om je persoonlijk welbevinden. Het gaat er niet alleen om hoe snel je weer aan het werk gaat. Het gaat er om dat je ècht dingen verandert, dat je echt herstelt (en niet alleen wat tot rust komt) en dat je nú gaat kiezen voor jezelf. Het gaat er om dat je straks een nieuwe fase van je leven in gaat waarin je weer kunt genieten van werk en privé.

Reïntegratie en kiezen voor je persoonlijk welbevinden

In therapie neem je de tijd om zaken op orde te krijgen, prioriteiten in je leven te stellen, en dingen in jezelf en in je omgeving te veranderen. Je persoonlijk welbevinden is de indicator of het met jou de goede kant op gaat. We streven naar bevrediging in je werk én bevrediging in je privéleven. Je wilt geen situatie waarin je privé op krachten moet komen of moet opladen om vervolgens in je werk al je energie weer kwijt te raken. Dat lijkt misschien logisch, maar helaas leert de praktijk rondom reïntegratie en burn-out anders.

Specialist op het gebied van burn-out

In therapie werk je met Jos als je therapeut, die los van je werkgever, los van arbodiensten met jou aan de slag gaat. Alles wat er in therapie besproken wordt, is volledig vertrouwelijk en zal je dan ook niet in dossier-vorm achtervolgen.

Jos is een specialist op het gebied van burn-out en heeft meer dan 25 jaar ervaring met het begeleiden van mensen en samenwerken met hulpverleningsinstanties. In een situatie van burn-out, waarin je ook zeer kwetsbaar bent, is het belangrijk een vast persoon naast je te hebben die je stap voor stap er bovenop helpt. Iemand die ècht aan jouw kant staat.

Neem gerust telefonisch contact op als je een afspraak wilt maken, vragen hebt of vrijblijvend je situatie wilt bespreken. In een traject als burn-outbehandeling is het van groot belang dat je kiest voor een therapeut waar je je goed bij voelt. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan daarom heel nuttig zijn.

Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427