Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

Behandeling van angst, angststoornis, spanning en paniek

Angst is een gevoel en dus irrationeel

Spanning of angst is een gevoel dat op komt zetten in bepaalde omstandigheden. Soms heb je bewust of onbewust geleerd voor iets bang te zijn, en is die angst een automatisme geworden. Bijvoorbeeld bij prikangst, angst voor vliegen, rijangst of angst voor overwegen (emetofobie).

Er kunnen ook voortdurend bewust of onbewust spanningsverhogende gedachten door je hoofd gaan waarmee je jezelf onder druk zet. In alle situaties van angst heb je echter te maken met irrationeel gedrag. Dat wil zeggen: verstandelijk snap je vaak wel dat het nergens op slaat. Dat je je niet bang, gespannen of onzeker hoeft te voelen. En soms heb je geleerd om dat ook tegen jezelf te zeggen, om je irrationele gedachten te corrigeren. Soms werkt dat - even - maar na verloop van tijd is het net of je innerlijk toch weer een ‘ja, maar...’ bemerkt. De kracht van de positieve gedachten die je had bedacht is dan alweer verdwenen. Bij angst en spanning is het net of geruststellende gedachten niet doordringen tot je gevoel, althans niet blijvend.

Je beter voelen

Je zou kunnen zeggen dat 'denken' en 'voelen' als het ware 'een verschillende taal' spreken. Het probleem is dat je bij angst met je denken jezelf vaak probeert uit te leggen dat je je niet bang hoeft te voelen. Je gevoel reageert daar eenvoudigweg niet zo goed op. Soms valt het kwartje, maar heel vaak ook niet. Dan heb je al je gedachten logisch, rationeel en op een rijtje en toch voelt het van binnen niet goed.

Veel mensen die bij Jos in therapie met succes behandeld worden, hebben daarvóór al aan hun klacht gewerkt. Vaak met algemeen psychologische gesprekken, cognitieve gedragstherapie, rationeel emotieve therapie (RET) of met zelfhulpboeken. Echter zonder (blijvend) resultaat. Soms wéét iemand hooguit waarom hij of zij bang is, en wat hij of zij moet denken om de angst niet te voelen, alleen... diep van binnen is de angst er gewoon nog steeds.

Behandeling van je spanning, angst en paniek

De werkwijze die wij in hypnotherapie hanteren, gaat verder en dieper dan andere vormen van therapie. We werken met hypnotherapeutische technieken aan het achterliggende mechanisme van je angst en spanning. We doen therapie rechtstreeks met het gevoel. Alleen 'praten over' verandert niets. Natuurlijk werken we ook wel met je irrationele gedachten of met dingen waar je voortdurend en hardnekkig over piekert, maar het belangrijkste is dat je je beter gaat voelen (en niet alleen beter dénkt).

Hoe hypnotherapie angst behandelt
Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427