Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

Werkwijze bij EMDR

Hypnotherapeut Jos van Leeuwen behandelt cliënt

Het eerste gesprek bestaat uit een kennismakingsgesprek. In dit gesprek is het belangrijk dat de therapeut goed zicht krijgt op je klacht. Zodat er een helder beeld ontstaat van wat je van binnen doet waardoor je je zo onbehaaglijk voelt. Tijdens het eerste gesprek bekijkt de therapeut ook of EMDR wel de beste techniek voor je is om van je klacht af te komen. EMDR is in korte tijd enorm populair geworden, maar het is geen 'wondertechniek' die voor alles werkt. Soms kan het verstandiger zijn om met andere technieken te werken.

In het kennismakingsgesprek krijg je helder hoe en waarom we op een bepaalde manier werken aan je klacht.

Als EMDR de beste techniek voor jouw klacht is, zal de therapeut vragen naar gebeurtenissen die je nog steeds een onaangenaam gevoel geven. Die gebeurtenissen zet je kort op een rijtje zodat ze later gebruikt kunnen worden.

Je krijgt nu, terwijl je zit in de stoel, een koptelefoon op en de therapeut zal je vragen om je, volgens een bepaalde procedure, te concentreren op die gebeurtenissen en te voelen wat er gebeurt als je daar met je aandacht bij blijft. Tegelijkertijd klinken er klikjes in je oren of maak je bepaalde oogbewegingen.

Door de klikjes of oogbewegingen wordt het brein gestimuleerd om juist die lading, waar je op focust, meer in een proces van verwerking te brengen.

Regelmatig vraagt de therapeut om je gevoel qua intensiteit op een schaal te zetten van nul tot tien. Zo bemerk je vaak zelf al tijdens de sessie dat de intensiteit afneemt.

Zo wordt er, veelal in een beperkt aantal sessies, gewerkt aan je klacht tot deze volledig en voelbaar verwerkt is.

Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427