Logo van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal CoachingFoto van Jos van Leeuwen, directeur van de Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching

EMDR

Wat is EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is een techniek die speciaal ontwikkeld is voor het stimuleren van de verwerking bij traumatische ervaringen of bij het aanpakken van telkens terugkerende gevoelens, zoals bijvoorbeeld angst. Omdat EMDR een techniek is die goed en snel werkt, is de techniek in verschillende therapeutische stromingen in relatief korte tijd heel bekend geworden. Door de populariteit is de werking van EMDR inmiddels uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd.

Mogelijk zijn je belastende gevoelens ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld een ongeluk of een misdrijf. Maar het kan ook zijn dat bepaalde gevoelens, zoals angst, geleidelijk zijn ontstaan in de loop van je leven. Met EMDR kunnen we gevoelens van vroeger, die nu nog effect hebben op je huidige functioneren, verwerken.

EMDR

De meerwaarde van ervaring met hypnose

Bij het werken met EMDR is ervaring van de therapeut met naar binnen gerichte aandacht en hypnose van grote meerwaarde voor het snel bereiken van het gewenste resultaat. We hebben hier immers te maken met innerlijke processen van verwerking. Innerlijke mechanismen en psychische automatismen zijn bij uitstek het vakgebied van de hypnotherapeut. Hoe beter die mechanismen functioneren, hoe sneller je de emotionele lading achter je klachten met EMDR kunt verwerken.

Emoties verwerken

Door bepaalde omstandigheden kan het zijn dat we emoties automatisch verdringen, om vervolgens door te gaan met ons leven. Het kan ook zijn dat onze psyche automatisch die gevoelens wat wegdrukt als een soort 'beveiliging'. Omdat we anders te veel uit evenwicht zouden raken. Maar die weggedrukte emoties kosten veel energie. Bovendien kunnen ze ons in de loop der tijd toch gaan opbreken of kunnen ze andere gevoelens beïnvloeden. Het proces van verwerken verloopt altijd op de achtergrond, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Alleen is het zo dat weggedrukte emoties niet deelnemen aan dat proces van verwerking. Waardoor ze blijven sluimeren. Met EMDR kunnen we weggedrukte gevoelens wèl laten meedoen met dit proces van verwerking. Hierdoor verdwijnt geleidelijk de emotionele lading en daarmee verdwijnen ook de klachten.

Praktijk voor Hypnotherapie en Personal Coaching – Aardappelmarkt 7 – 3311 BA Dordrecht – Telefoon (078) 61 61 427